Sarılıcı Ve Tırmanıcı Bitkiler
Sarılıcı ve tırmanıcı bitkiler sahip olduğu zengin yaprak renklerinden dolayı seperatör, ahşap,, demir, pergola ve duvar gibi alanlarda yeşillendirme amacıyla kullanılır.
Bu dış mekân bitkileri destek olmaksızın yukarı doğru yükselemezler. Kendilerine duvar, sütun, ağaç gibi bir destek buldukları zaman ona sarılarak büyüme imkânına kavuşurlar. Yahut sülük ve tutunuculardan da yardım alınabilir.
Sarılıcı ve Tırmanıcı Bitkiler Nerelerde Kullanılır?
Bunlar peyzaj uygulamalarında estetik ve fonksiyonel özellikleri dolayısıyla rağbet görürler. Oturma birimlerinde ve yürüyüş yollarında yapıları örtmek amacıyla kullanılır, girişleri süslerler.
Sonbahar renklemesi için vurgu elemanı olarak da kullanılırlar. Büyük ölçekli alanlardaki projelerde bu bitkilere yer verilir.
Demir çit, sütun ve duvar gibi kuşatma elemanlarının üzerine tırmanır, kötü görüntüyü kamufle ederler. Kameriye, çit, çardak, kemer, Pergola vb. mimari tesisleri kısmen ya da tamamen örtmek suretiyle gölgelik işlevi üstlenirler.
Kimi zaman örtü, bazen de ağaç formu veya yer örtücü olarak kullanılan bu bitkiler bulundukları her yere doğadan gelen bir şıklık katar ve pozitif enerji verir.
Hanımeli, sarılıcı gül ve yasemin gibi bitkiler ise hoş kokuları nedeniyle tercih edilir. Mor salkım (Wisteria Sinensis) ve gelin duvağı ise güzel renkli çiçekleri sebebiyle yaygın bir kullanım alanı bulur.
Bu bitkiler genellikle sütun ve duvar diplerinden yaklaşık 50-100 santim geriye dikilirler. Sarılıcı ve tırmanıcı bitki seçimi yaparken yaprak, çiçek ve meyve renkleri; gölgeye karşı dayanıklılığı, kurak ve soğuk iklim şartlarına mukavemeti gibi kriterler göz önüne alınmalıdır.
Bu bitki türlerinden bazıları otsu, bazıları yarı her dem yeşil, bazıları ise her dem yeşil olarak karşımıza çıkar.
Avrasya Peyzaj birbirinden güzel, birbirinden dekoratif bitki çeşitlerinin üretim ve satışını ince işçiliğiyle gerçekleştirir.
Bütçe dostu fiyat politikasını üst düzey kalite politikasıyla bir araya getiren firmamız, sarılıcı ve tırmanıcı bitkiler konusunda da bu anlayışla hareket eder.
Sarılıcı ve Tırmanıcı Bitki Çeşitleri
Geniş bir yelpazeye sahip olan bu bitki grubunda çeşitli yasemin ve sarmaşık türleri öne çıkar. Onlardan bazıları şöyledir:
- Acem Borusu Sarmaşığı
- Alacalı Büyük Yapraklı Duvar Sarmaşığı
- Sarıkız Sarmaşığı
- Begonvil Sarmaşığı
- Arap Yasemini
- Karolayna Yasemini
- Avustralya Sarmaşığı
- Altuni Kalp Yapraklı Orman Sarmaşığı
- Kış Yasemini
- İspanya Yasemini
- Pembe Çiçekli Her Dem Yeşil Yasemin
- Pembe Çiçekli Yasemin
- Gümüşi-Yeşil Yapraklı Orman Sarmaşığı
- Jasminum nudiflorum (Gerçek Yasemin)
- Orman Sarmaşığı
- Suzan Sarmaşığı
- Solanum Jasminoides (Brezilya Yasemini)
- Sandevilla Sarmaşığı
- Yıldız Çiçekli Yasemin
- Alacalı Yıldız Yasemin
- Amerikan Sarmaşığı
Öte yandan sarılıcı ve tırmanıcı bitki türleri içerisinde şunlardan da söz etmemiz mümkündür:
- Fare Kulağı
- Bougainvillea Glabra
- Mor Salkım
- Rosa Mulltiflora (Sarılıcı Gül)
- Lonicera Caprifolium (Hanımeli)
- Gelin duvağı (Bougain Villea Spectabilis)
- Bignonia (Campsis)
- Yaban asması (Pembe, turuncu veya beyaz çiçekli olabilirler.)
- Bignonia radicans flava
- Dipladenia Splendens
- Lonicera Japonica
- Passiflora Coerulea
- Parthenocissus
- Rosa Rampicantii
- Wisteria Floribunda
- Beyaz Çiçekli Mandevilla
- Kestane Asma
- Kırmızı Yükselen Asma
- Akebya
- Pipo Sarmaşığı/Loğusa Otu
- Bougainvillea ‘Variegata’
- Turuncu Çiçekli Acem Borusu
- Sarmaşık İncir
- Tutku Çiçeği
- Çoban Deyneği
Sarılıcı ve Tırmanıcı Bitkilerin Özellikleri
Bazıları hakkında kısa bilgi vermek gerekirse şöyle özetleyebiliriz:
1. Parthenocissus Quinquefolia
Bu bitki bol güneşli yerlerde yetişir. Yaprakları sonbahar mevsiminde renk renk değiştirir ve solarak ateş kırmızısı bir hâle gelir.
2. Passiflora Edilus
Bu, ‘Çarkıfelek Çiçeği’ olarak da bilinir. Sarılarak ortalama 9-10 metreye kadar boylanabilen bu bitki bir strüktür veya farklı bir yapı üzerinde tırmanabilir.
6-8 cm uzunluğundaki koyu yeşil yaprakları görünüş itibariyle çınar yapraklarını andırır. Sonbahar aylarında renk değişimi olmaz.
Meyveleri olgunlaşmatan önce yeşil renkte iken, olgunluk aşamasından sonra turuncuya döner. Ilıman bir iklim bitkisidir ve toprak açısından kanaatkâr olduğu söylenebilir. Ne var ki donlara ve soğuğa direnci çok zayıftır.
Sarmaşık formundan dolayı binaların yüzeylerini örtmek amacıyla, fon oluşturmak için kullanılır. Süs bitkisi olarak da tercih edilir.
3. Rosa Rampicanti
Sarılıcı ve tırmanıcı bitkiler arasında ‘Sarmaşık Gülü’ diye de adlandırılır. Soğuğa dayanımı yüksektir. Her türlü toprağa kolayca uyum sağlar. Genelde çardak oturma alanlarında, bahçelerde, saksılarda ve balkonlarda değerlendirilir.
Çan şeklindeki çiçekleri pembe, sarı ve kırmızı renktedir. Gösterişi ve kokusu bakımından arıları ve kelebekleri çeker. Bu yüzden kelebek ve Polorizyon bahçelerinde kullanımı uygundur. Bahçe ve parklarda diğer türlerle kombine olarak uygulanabilir.
4. Jasminum Officinalis
Türkçe adıyla ‘Gerçek Yasemin’ olarak tanıdığımız bu bitki sarılıcıve sürünücü bir çalı türüdür. Sıcak iklimlerde her dem yeşil iken soğuk iklimlerde yaprağını döker.
Humus yönünden zengin, drenajı iyi olan toprakları sever. Kireçli veya kumlu topraklarda da yetiştirilebilir.
Kent meydanlarında, sanayi bölgelerinde, park ve bahçelerde sarılıcı ve tırmanıcı bitki olarak kullanılabilir.
5. Hedera Helix
Ağaçlarda, kayalarda ve duvarlarda uygun yüzey bulurlarsa 20-30 metreye kadar boylanabilirler. ‘Duvar Sarmaşığı’ diye de isimlendirilir. Vantuz biçiminde kökçükleri vardır. Kayalara ve ağaç kabuklarına bu yapışkan kökçükleriyle tutunur.
Yaprakları ve gövdesi ise etraftaki yapılara sarmal şeklinde dolanıp bitkiyi destekler.
Yapraklarının eni takriben 3-10 cm, uzunluğu ise 4-8 cm kadardır. Parçalı yapraklı, hercai, sarı veya süs bitkisi şeklinde farklı ırkları mevcuttur. Kuzey Amerika’da ‘İngiliz Sarmaşığı’ adıyla bilinir.
Zehirli meyvelere sahip olduğundan, çocuk oyun alanlarında kullanımı sakıncalıdır. Toprağın su kaybetmesini engeller, toprak yüzünün nemli kalmasını sağlar. Kuşları ve haşereleri çeker.
Gizlenmesi gereken duvarlarda tercih edilmekle beraber kaya bahçelerinde de kullanılır.
6. Gelin Duvağı (Bougainvillea)
Kırmızı, beyaz, mor ve pembe renkte çiçekleri vardır. Begonvillerin rüzgardan muhafaza edilmesi gerekir.
Kışların soğuk geçtiği bölgelerde dekoratif bir iç mekân bitkisi olarak kullanımı revaçtadır.
Deniz kenarlarının vazgeçilmezi olan bu bitki, yer aldığı mekânlara tropikal bir atmosfer katar. Girişlerde, duvarları kapatmak için, kötü görüntüyü gizlemek amacıyla ve süs bitkisi olarak tercih edilir.
7. Pipo Sarmaşığı (Aristolochia macrophylla)
Brezilya’ya özgü bir türdür. Çiçekleri son derece etkileyici olan bu sarmaşık çok yıllıktır ve boyu 5-10 metreyi bulabilir.
Direkt güneş ışığına maruz kalmayı sevmez. Hava akımı olan, gölgelik yerlerden hoşlanır. Güneş almayan aydınlık teraslarda, balkonlarda, ağaç altlarında kullanım için idealdir.
Peyzajınıza renk ve zarafet katacak sarılıcı ve tırmanıcı bitkiler için bizimle iletişime geçebilir; tabiattaki bu nadide sanat eserlerini yaşam alanlarınızı zenginleştirmek için kullanabilirsiniz.
Peyzaj bitkilerinin üretimi, peyzaj tasarım, proje, bakım ve benzeri alanlarda referans isimlerden biri olan Avrasya Peyzaj, size rüya gibi bir bahçe armağan etmeye hazırdır.