İnciraltı Cd. No:30/135330 Balçova/İzmir
0232 259 71 78 -Hergün * Sabah 08.00 - Akşam 19.00

İbreli ve İğne Yapraklı Ağaçlar

İbreli ve İğne Yapraklı Ağaçlar

İbreli ve iğne yapraklı ağaçlar peyzaj düzenlemelerinde yaygın kullanım alanına sahiptir. Bunlar ‘kozolaklı ağaçlar’ olarak da bilinir.

Herdem yeşil kalan bu bitkiler fazla bakım gerektirmez. Bu yönüyle de avantaj sağlayan iğne yapraklı ve ibreli ağaçlar; bahçelerde, çiftliklerde, sokaklarda, parklarda, meydanlarda, kısaca tüm peyzaj alanlarında kendine yer bulur. Rüzgar perdesi ve soliter amaçlı olarak kullanılan bu türler yol ağacı olarak da tercih edilir.

İbreli ve İğne Yapraklı Ağaçların Özellikleri

Peyzajda dekoratif amaçlı süs bitkisi olarak sıklıkla kullanılan bu ağaç türleri, estetik görünümüyle beğeni toplar. Ayrıca bunlar diğer çiçek ve bitkiler gibi havayı filtreleyip zararlı maddelerden temizleyerek size daha ferah bir ortam sunar.

Pulsu, odunsu, iğnemsi yapraklarıyla dikkat çeken bu ağaçlar genellikle yüksek boyludur. Bazı türleri kısa olsa da, bu ağaçların pek çoğu heybetli görüntüsüyle ilgi uyandırır.

İğne yapraklı ağaçların bazıları kışın yapraklarını dökerken, bazıları yaprak dökmeyen bir yapıya sahiptir.

İğne Yapraklı Ağaç Çeşitleri

  • ‘Pinopsida’ grubunda bulunan iğne yapraklı ağaç türleri; sedir, ladin, çam, servi ve göknar gibi çeşitlere ayrılır.
  • Özellikle çam ağacı bunların içinde en yaygın olanların başında gelir. Yıl boyu yaprak döken bu ağaçlar her daim canlı görünümünü korur. Yavaş büyürler. Bunun nedeni, besleyicilik oranı düşük topraklarda yetişmeleridir.
  • Mavi ladinler ve mavi serviler peyzaj tasarımlarında sıklıkla karşımıza çıkar. Mezarlıklarda da sıkça tercih edilen bu ağaçların ihtişamlı bir görünümü vardır.
  • Smargat ve leylandi Türleri ise bahçe duvarlarında çit amacıyla kullanılırlar. Bunlar toz tutucu ve rüzgar tutucu olarak binaların etrafında kullanılırlar. Binaların kuzey cephesinde sıra sıra dikilen bu ağaçlar, bina içinin ısınmasına katkıda bulunur.
  • İğne yapraklı ağaç çeşitleri içerisinde ön planda olan ardıç ağacı ise çalı formundadır. 600’den fazla türü bulunan ardıç ağacının odunu kokulu ve yumuşaktır. Bataklık, nemli, kurak alanlarda yetişir. Toprak kaymasının engellenmesine yardımcı olan bu ağaç, peyzaj çalışmalarında da yaşam alanlarını süsler.
  • Doğu ladini Kafkasya’da ve Türkiye’de yaygın olarak görülür. Sivri ve dar tepeleri bu ağacın karakteristik özelliklerinden biridir. Bunlar soğuğa ve donlara karşı oldukça mukavemetlidir.
  • Fıstık çamı ise düzgün gövdeli ağaç türlerindendir. genelde 25 metreye kadar boylanır.
  • Göknar ağacı Çanakkale, Balıkesir ve Bursa illerinde yayılış gösterir. Gölgeye toleranslı bu ağaç sivri tepelidir. Bilinen göknar türleri arasında; Kazdağı göknarı, Batı karadeniz göknarı, uludağ göknarı, Toros Göknarı gibi çeşitler bulunur.
  • Porsuk Ağacı nemli ve rutubetli bölgelerde büyür. Kızıl kahverengi renkte bir kabuğu vardır. Sürgün veren ağaçlardandır.
  • Sedir ağacının boyu 40 metreye kadar çıkabilir. Gövde çapı ise çoğunlukla 2 metre civarındadır. Dolgun ve az dallı bir yapısı vardır. Bodur sedir, altuni sedir, piramit sedir, gümüşi sedir gibi türleri vardır.
  • Servi ağaçlarının yaklaşık 20 türü mevcut olup neredeyse her toprakta yetişebilir. Piramit şeklini andıran bir görünüme sahiptir. 30 metre boy atabilen bu ağaç herdem yeşildir.

İbreli ve iğne yapraklı ağaç türlerinin yetiştirilmesi, bakımı ve peyzajda kullanımı üzerine uzmanlaşmış olan Avrasya Peyzaj, bu alanda profesyonel hizmetleriyle tercih sebebidir.

Modern teknoloji, kaliteli ürünler, doğru yöntemler ve kusursuz hizmet anlayışıyla faaliyet gösteren firmamız, ‘yeşile hasret hiçbir yer kalmasın!’ sloganından güç alır.