Peyzaj Bakım ve İlaçlama
Peyzaj bakım ve ilaçlama, düzenlemesi yapılan bahçelerin devamlılığını sağlamak açısından önem taşır. Bu doğal ortamın sürekliliğini korumak , kaliteli ve yaşanabilir kılmak için periyodik bakım ve ilaçlama çalışmalarına ihtiyaç vardır.
Öte yandan yeni dikilen bitkilerin bahçeye adapte olabilmesi de bakım işleminin avantajlarından biridir.
Avrasya Peyzaj, tüm faaliyet alanlarında olduğu gibi bu alanda da farkını ortaya koyar ve profesyonelliğinden taviz vermez. Sezonluk ve yıllık peyzaj bakımında ilk tercihlerden biri olan Avrasya Peyzaj, nitelikli hizmetleriyle sektörünün ilgi odağıdır.
Modern teknoloji, gelişmiş donanımlar ve tecrübeli ekibiyle yanınızda olan Avrasya Peyzaj, sizi hayallerinizdeki bahçeye kavuşturmak için hazırdır.
Çim bakımı, gübreleme, sulama, budama, hastalık ve zararlılarla mücadele gibi tüm çalışmaları özenle gerçekleştirir.
Bir çiçeğin veya ağacın bile pek çok türü vardır. Bundan dolayı peyzaj bakımınızı bu işin uzmanı olan birine yaptırmanız en sağlıklısıdır. Yoksa yanlış uygulamaların zararı büyük olur.
Peyzaj Bakım ve İlaçlama Neden Önemli?
Yeşil peyzaj alanlarının ömrünü uzatmak, ilk günkü sağlıklı yapısında tutmak etkili peyzaj bakım ve ilaçlama ile mümkündür.
Bitkiler –deyim yerindeyse- bir bebek gibi ilgiye ve sevgiye muhtaçtır. Her mevsim güzelliğinden hiçbir şey kaybetmeyen rengârenk bahçelere sahip olmak istiyorsanız bu hizmetimiz sizin içindir.
Bu sayede çiçeklerinizi ve bitkilerinizi her türlü hastalıktan ve zararlılardan koruyabilir, yeşil alanlarınızda süreklilik sağlarsınız.
Bahçenizin estetik duruşunu ve doğal hâlini canlı tutarsınız.
Zengin bilgi, doğru zaman, uygun ekipmanlar ve gelişmiş yöntemlerle hizmet sunan firmamız beklentilerinizden de fazlasını yapacaktır.
Doğadan ilham alan Avrasya Peyzaj; yorucu şehir hayatını bizim için daha zevkli kılan, baktıkça huzur veren, oksijen kaynağı olan bitkilere gereken gözeni österir.
Peyzaj Bakım ve İlaçlama Hizmetleri Neleri İçerir?
Firmamız peyzaj projelerini maximum verim alacağınız şekilde uygular. Bununla birlikte bitkilerin sağlığını ve formunu muhafaza etmesi için belli aralıklarla bakım hizmetinin alınması gerekir.
Avrasya Peyzaj, bunu yapabilmek için her alana uygun bir şablon oluşturur ve o doğrultuda bir yol haritası çizer. Hangi bitkinin, ne zaman, nasıl bir bakıma gereksinimi varsa bu yönde bir çalışma yapar. Ayrıca sizi bu konuda ayrıntılı bilgilendirerek bahçeniz hakkındaki tüm detaylara vâkıf olma imkânı tanır.
Bu kapsamda gerçekleştirdiğimiz hizmetlerden bazılarını şöyle sıralayabiliriz:
1. Çim Alan Bakımı
Bu alanların bakımında uygulanan yöntemler şöyledir:
- Çim Havalandırma: İklimsel faktörler; biçim ve sulama gibi işlemler nedeniyle dökülen çim artıkları, aşırı sıkılaşmaya neden olur. Bu da çimlerin arasında sararmalara yol açar. Bunu ortadan kaldırmak amacıyla çim alanlar havalandırma tırmıklarıyla veya havalandırma makinesiyle tırmıklanır. Böylece ölü çim tabakası giderilir; bitkilerin güneş ışığı ve hava alması sağlanır.
- Çim Biçme: Çimlerin düzensiz biçilmesi hastalıklara davetiye çıkarır. Çim bitkilerinin vaktinde biçilerek mevsimine göre normal uzunluğa getirilmesi lâzımdır. İlkbahar başlangıcında 3 cm kısaltılması, yaz mevsiminde ise boylarının en fazla 5-6 cm olması önerilir.
- Tabaka Kırımı: Basım, sulama ve benzeri sebepler çim alan yüzeyinde tabakalaşma meydana getirir. Bu da zamanla toprak üst yüzeyinin geçirimsiz bir hâle gelmesiyle sonuçlanır. Buna bağlı olarak, geçirgenliğini yitiren toprak suyu daha alt tabakalara iletemez. Çim bitkileri zarar görür. Bunu önlemek adına tabaka kırımı yapılmalıdır. Söz konusu işlem sırasında alanın üzerinden şişli silindirle geçilir.
- Kumlama: Peyzaj bakım ve ilaçlama hizmetinde tabaka kırımının ardından kumlama yapılır. Alan içinde oluşan delikler doldurulur. Bunun için mil veya dişli dere kumu kullanılır. Böylece toprak tabakası eski geçirgenliğini tekrar kazanır ve havalanması yeniden üst seviyeye çıkarılır. Bitkiler de böyle bir toprakta besin ve su ihtiyacını rahatlıkla karşılar.
- Yabancı Ot Kontrolü: Çim alanlara taşınma yoluyla gelmiş veya doğal bir şekilde ortaya çıkmış yabani otlar yavaş yavaş büyüyüp kısa sürede yayılır. Geniş yapraklı türler çimlerin hava almasına mânî olurken, yoğun kökleriyse çimlerin köklerini hasara uğratır. Müdahale edilmezse böylelikle ortamın dengesini bozarlar. Bu da çim bitkilerinin ölmesine sebebiyet verir. Yabani ot kontrolünde kimyasal veya mekanik yöntemlere başvurulur. Kimyasal yolla gerçekleştirilecekse hangi ilacın hangi sıcaklık derecesini gerektirdiği bilinmelidir.
2. Gübreleme
Çim bitkilerinin hayatını sürdürmesi gübreleme programıyla doğrudan ilişkilidir. Her toprak yapısına ve her mevsime uygun gübre çeşidi farklıdır. Örneğin kış aylarında yapılacak gübreleme için fosfor miktarı fazla olan gübreler kullanılır. İlkbahar mevsiminde ise azot düzeyi yüksek gübrelerden faydalanılır. Bazik topraklarda asidik gübre takviyelerinden yardım alınır.
Gübreleme işlemi ağaççık ve çalıları da kapsar.
Peyzaj bakım ve ilaçlama sürecinde uygun ilacı belirleyip doğru şekilde uygulamak deneyimli bakım ekibimizin ve peyzaj mimarlarımızın görevidir.
3. İlaçlama
Bakteriler, virüsler ve mantarlar tarafından meydana getirilen hastalıkların önüne geçmek için ilaçlama yapılması şarttır. Diğer taraftan bu; çiçek, ağaç ve diğer bitkileri böceklere, diğer haşerelere karşı koruma altına alır.
Çim bitkilerinde mevsimsel hastalıklar görülebilir. Alanın kar yağışına uzun süreli maruz kalması, nemli hava, bitkilerin besin alamaması gibi çeşitli etkenler bu duruma zemin hazırlar. Çim bitkilerde karşılaşılan bazı sorunlar; çökerten hastalığı, fusarium, kök boğazı ve kök çürüklüğü şeklindedir.
Ağaçlarda ve bitkilerde bu tarz sorunları engellemek için hastalığı doğru teşhis etmek, doğru zamanda, doğru doz ile ilaçlama yapmak lâzımdır. Ayrıca toprak altı kurtları vb. zararlılara karşı tedbir alınmalıdır.
4. Sulama
Alanın geçirgenliği ve mevsim şartlarına göre sulama programı tatbik edilmelidir. Gereğinden fazla veya az sulama yapılmamalıdır. Zira gereğinden çok su, bitkileri çürütür ve alanda drenaj problemine sebep olur. Normalden daha az su ise verimliliği düşürür.
5. Organik Artıkları Toplama
Çim alana dökülmüş yaprakları ve buna benzer materyalleri ortamdan uzaklaştırmak hayati öneme sahiptir. Aksi takdirde bunlar, bahçeye giren zararlıların yaşam alanı olur.
6. Çim Alan Onarımı
Maalesef; çim alanların bakımı ne kadar titizlikle uygulansa dahi, seyrelme olabilir veya kısmî ölümler yaşanabilir.
Eğer çim tamamlaması yapılırsa daha sık bir doku elde edilir ve alanın kalitesi artırılır. Bu işlem esnasında tohumlama veya rulo çim tekniğinden yararlanılır. Önce m2 birim hesaplanır ve ona göre çim tohumu atılır.
Ardından kapak toprağıyla kapatılır ve sulanır. Sonbahar ve ilkbahar ayları çimlenme aralığının optimum seviyede olduğu zaman dilimleridir. Çim tamiratının bu dönemlerde yapılması daha doğrudur.
7. Ağaç Budama
Bu işlem ağacın yaşına, cinsine ve boyuna göre yapılır. Ağaçların yaşam döngüsünü devam ettirebilmesi, budama işlemlerinin düzgün yapılmasını gerektirir. Her ağacın budama zamanı ve yöntemi farklılık arz eder. Örneğin bir çam ağacı ile bir ceviz ağacına uygulanacak budama işlemi elbette aynı değildir.
Meyve ağaçlarının verimini artırmak için budama işlemleri yapılabilir. Gerekiyorsa ağacın fazla uzamasını önlemek için tepe tacı kesilir.
Bunun yanı sıra, tepe kısmında bulunan bazı dallar güneş almaz. Bunlar soluk renginden anlaşılır. Problemli dallar kesilerek ağacın daha çok hava ve güneş alması sağlanabilir.
Mevsiminde gençleştirme (derin budama), form budaması ve seyreltme işlemlerinin yapılması da son derece önemlidir. Çit bitkileri formuna uygun budanmalı, şekil verme budamaları da büyük bir hassasiyetle gerçekleştirilmelidir.
8. Toprak Islahı Çalışmaları
Verimli bir toprak poröz, gözenekli, geçirgen ve havadar olur. Kök gelişiminin aksamadan devam etmesi ve bitkilerin sağlıklı yetişmesi için toprak stabilitesini sabit tutmak çok mühimdir.
Aynı zamanda toprağın yüksek su tutma kapasitesine sahip olması gereklidir. Böylece bitkilerin yetiştikleri ortamda nem sürekliliği olacak ve bitki, suyu kökleri vasıtasıyla bu suyu kullanabilecektir.
Yine iyi bir toprak tuzluluk barındırmaz. Katyon Değişim kapasitesinin ve pH değerinin uygun olması, zararlı etmenler içermemesi de kaliteli toprağın özellikleri arasında yer alır.
İşte toprak ıslahı, bu şekilde bir toprak elde edebilmek için inorganik ya da organik maddeler kullanarak gerçekleştirilir.
9. Diğer Peyzaj Bakım ve İlaçlama Hizmetleri
Bunlara ek olarak firmamız aşağıdaki alanlarda da etkin çözümler sunar:
- Otomatik sulama sistemlerinin kontrolü, onarılması, sıcaklığa ve mevsime göre ayarlanması
- Drenaj problemlerinin giderilmesi
- Kışın don tehlikesi nedeniyle hassas türlerin sarılması ve muhafaza edilmesi
- Eksik besin elementlerinin tespiti ve uygulanması
- Bitkilerin yenilenmesi veya yer değiştirme işlemleri (Ağaç taşıma vb.)
- Saksı değişimi
- Çapalama hizmetleri
Peyzaj Bakım ve İlaçlama Hizmetleri için Neden Biz?
Yukarıda bahsi geçen bütün işlemler ve daha fazlası Avrasya Peyzaj’ın uzman kadrosu tarafından 0 hata, %100 başarı prensibi çerçevesinde yerine getirilir.
Yaşam alanlarının korunmasına büyük ehemmiyet gösteren Avrasya Peyzaj, insana ve doğaya saygı ilkesini her hizmetine yansıtır.
Doğanın en değerli ziynetleri olan bitkilere değer verir, bunu tüm çalışmalarında gösterir.
Yaşam alanlarınızı zenginleştirmeyi, hayatınıza renk katmayı hedefleyen Avrasya Peyzaj, bu hususta çiçeklere ve bitkilere çok şey borçlu olduğunu bilir. O yüzden sunduğu hizmetlerde ‘iyisini’ değil, her zaman ve her durumda ‘en iyisini’ hedefler.
Peyzaj bakım ve ilaçlama için firmamızdan destek alarak ayrıcalığın keyfini çıkarabilir, üstün kaliteyi bahçenizin her köşesinde hissedebilirsiniz.