İnciraltı Cd. No:30/135330 Balçova/İzmir
0232 259 71 78 -Hergün * Sabah 08.00 - Akşam 19.00

Süs Bitkileri

Süs Bitkileri

Süs bitkileri iç mekânların dekorasyonuna renk kattığı gibi dış mekânları da zenginleştirir. Peyzaj düzenlemelerinde büyük bir yer tutan süs bitkileri firmamız tarafından her alanın özelliklerine göre profesyonel olarak uygulanır.

Süs Bitkilerinin Avantajları

Bulunduğu her yere ferahlık katan süs bitkileri doğal ve rengârenk görünümleriyle hayranlık uyandırır. Zarafetiyle dış mekânın tamamlayıcısı olan bu bitkiler etrafa pozitif enerji yayar.

Sadece manevi bakımdan huzur vermekle kalmayan süs bitkileri, ortamın havasını filtreleyerek temizler ve bize daha kaliteli bir nefes armağan eder.

Birbirinden güzel süs bitkileriyle her alanı yemyeşil bir bahçeye çevirmek mümkündür. Mekânlarınızın değerini artırmak istiyorsanız bu bitkilerin gücünden yararlanabilir, kendinizi her zaman bahar mevsiminde gibi hissedebilirsiniz.

Öte yandan süs bitkileri kullanımı sayesinde işletmenize daha asil, nahif bir görünüm kazandırabilir; potansiyel müşterilerinizin gözünde iyi bir izlenim uyandırabilirsiniz.

Süs Bitkileri Çeşitleri

Evlerde, ofislerde, bahçe ve parklarda yaygın kullanıma sahip olan süs bitkileri, peyzaj çalışmalarının en önemli parçalarından birini oluşturur. En sık tercih edilen süs bitkisi çeşitleri arasında şunlar bulunur:

1.    Ağaçcıklar ve Ağaçlar

Geniş gövdeli, odunsu yapıya sahip, 7-15 metre arasında boylanan bitkilere ağaç denir. Dar gövdeli, boyları 3-7 metre aralığında olan bitkilere ise ağaçcık adı verilir.

Peyzaj süs bitkileri içerisinde en baskın tür bunlar olup, estetik yönden, ölçü değerleri ve şekil açısından önde gelen bitki çeşitleridir.

Bu çerçevede en fazla meyve ağaçlarından, ibreli, iğne yapraklı ve geniş yapraklı ağaçlardan faydalanılır.

2.    Çalılar

Bunların boyu ise 15-20 santimden başlar, 3-5 metreyi bulur. Çok yıllık bitki türleriarasında bulunan çalılar, topraktan birkaç gövde hâlinde çıkar. Gövde, yaprak, dal, tepe ve köklerden oluşurlar.

Çevre düzenlemelerinde tamamlayıcı görevi üstlenen çalılar, özellikle küçük ölçekli alanlarda sıklıkla kullanılır.

Zemindeki düzlüğü renklendirmek, monotonluğun önüne geçmek amacıyla kullanılan bu bitkilerin büyük bir bölümü saksılarda yetiştirilir. Avlu ve teraslarda da etkileyici bir görüntü meydana getirirler.

Bu amaçla en çok şu çalı türlerinden yararlanılır:

  • Gardenya
  • Taflan
  • Kamelya
  • Süpürge çalısı
  • Çin gülü
  • Zakkum
  • Ağaç minesi
  • Gül
  • Keçi sakalı
  • Ateş dikeni
  • Porsuk
  • Biberiye
  • Kartopu
  • Mazı
  • Şimşir

3.    Çim Bitkileri

Bodur ve kısa boylu bu bitki çeşitleri zeminde yayılma gösterir. Yer örtücü olarak kullanılan çim bitkileri, kök salarak toprak yüzeyi örtü gibi kaplarlar.

Özellikle futbol sahalarında ve parklarda sıklıkla tercih edilen bu bitkiler çim karışımlarıyla oluşturulurlar.

4.    Mevsimlik Çiçekler

Dış mekânlardaki boş parterler bu bitkilerle doldurulur. Kullanıldıkları alanda renkli bir görünüm sunan mevsimlik bitkiler çoğunlukla tohumdan üretilir.

Bunlar otsu bitkiler olup, ömürleri bir mevsimde tamamlanır. Hercai menekşe ve benzeri çiçekler soğukta çiçek açar. Sonbaharı ve ilkbaharı karşılamak amacıyla kullanılır.

5.    Yer Örtücüler

Bunların gövdesi zemin boyunca yayılır ve bu şekilde kök salarlar. Avlulara, teraslara yerleştirilen yer örtücü bitki kümeleri, ortamdaki çim alanlarla uyumlu bir zıtlık meydana getirir.

İki bölge arasında bağlantı oluşturarak farklı bir ambiyans katar. Dar alanlarda sıkça kullanılan bu bitkiler, dekorasyonda vurgu elde etmeyi sağlar.

Toprak kaymasına elverişli yerlerde kullanılmaları, erozyonun önlenmesinde son derece etkilidir.

6.    Sarılıcı ve Tırmanıcı Bitkiler

Yaprakları boldur. Uzun, ince bir gövdeye sahiptirler. Duvarlara, ağaçlara, kameriyelere dolanarak büyürler.

Çiçeksiz, çiçekli, çok veya tek yıllık olabilirler. Bazıları herdem yeşil iken,, bazıları ise kışın yaprak döker.

Sarılarak yükselirler ve herhangi bir destek bulamadıkları zaman yayılarak veya aşağıya doğru sarkarak gelişim gösterirler.

Kötü görüntülerin gizlenmesi, duvarların ve direklerin kapatılması için bu bitkilerden yararlanılır.

7.    Soğanlı Bitkiler

Bunlar genellikle bahar mevsiminde çiçeklenir. Çiğdem, sümbül, nergis, lâle onlara örnektir.

Yaz aylarında çiçeklenen soğanlı bitkiler de mevcuttur. Zambak, glayöl, yıldız çiçeği bunlardandır.

Hem bahar, hem de yaz döneminde çiçeklenen bitkilere ise ters lâle ve sümbül örnek gösterilebilir.

Kesme çiçek ve saksı bitkisi olarak kullanılabilen soğanlı bitkiler, parklara ve bahçelere dikilebilirler.

Siz de doğayı peyzaj alanlarınızla bütünleştirmek istiyorsanız firmamızdan yardım alabilir, profesyonel hizmetin ayrıcalığını yaşayabilirsiniz.

Süs bitkileri yetiştiriciliği, satışı ve kullanımı alanında üstün kalitesiyle öne çıkan Avrasya Peyzaj; estetik, konforlu ve huzurlu alanlar oluşturmayı hedefler.

Bunun için görselliği işlevsellikle buluşturan firmamız, modern teknolojiyi en iyi ürün ve ekipmanlarla bir araya getirerek taleplerinizi karşılar.