İnciraltı Cd. No:30/135330 Balçova/İzmir
0232 259 71 78 -Hergün * Sabah 08.00 - Akşam 19.00

Palmiye Türleri

Palmiye Türleri

Palmiye türleri peyzaj düzenlemelerinde önemli bir yere sahiptir. Arecaceae familyasına mensup olan bu ağaçlar tropik iklimlerde yetişir.

Tepe kısmında bulunan yapraklar büyük demetler oluşturur ve bu görünüm yelpazeyi andırır. Son derece hoş bir görüntü meydana getirmeleri sebebiyle peyzajda kullanımı yaygındır.

Palmiyelerin 200’den fazla cinsi mevcuttur. 2600’ü aşkın palmiye türü olup; bunlar pinnat, palmat veya herdem yeşil yapraklara sahiptir.

Palmiye Özellikleri

Konik bir gövdeye sahip olan palmiye ağaçlarının dalları bulunmaz. Gövdesinden pek çok yaprak çıkan bu ağaçlar 30 metreye kadar boylanabilir.

Palmiye tohumları 50 santime kadar kabarabildiği için kabak çiçeğini andırır.

Bu ağaçlar toprakta çok derine köklenmezler. Büyük Okyanus Adaları, Amerika, Afrika ve Asya bölgelerinde yaygındır.

Bunların yetiştirilmesi ve bakımı zor olduğu için en değerli ağaç türlerinin başında gelir. Tırmanıcı (sarmaşık), kısa, tek veya küme şeklinde gövde tiplerine sahiptir. Yaprakları bileşik veya parçalı halde bulunabilir. Palmiye türlerinin bazıları yapraklarında ve gövdesinde dikenler taşır.

Palmiye Kullanım Alanları

Bazı palmiye türlerinin meyveleri yenilebilir özelliktedir. Hindistan cevizi ve hurma buna örnektir. Palmiye tohumlarının bir kısmı palmiye yağı elde etmek için kullanılır.

Bu ağaçların gövdesinden elde edilen lifler mobilya ve sepet yapımında hammadde olarak tercih edilir.

Süs ağacı olarak peyzaj mimarisinde karşımıza çıkan palmiyeler caddelerde, sahillerde, kaya bahçelerinde, yol üstlerinde, bahçelerde ve parklarda yaygın kullanım alanına sahiptir.

Palmiye Çeşitleri

Ülkemizde Akdeniz ikliminin hâkim olduğu yerler palmiye ağaçları bakımından zengindir. Bazı palmiye türleri şöyledir:

1.    Washingtonia Filefera

Amerikan Pamuk Palmiyesi diye de bilinir. Kalın gövdelidir. Oldukça gösterişli ve dayanıklıdır. -12 derece soğuğa dirençli olan bu palmiyenin boyu 16 metreye ulaşabilir.

2.    Bodur Akdeniz Palmiye Ağacı

Akdeniz Yelpaze Palmiyesi veya Chamaerops humilis L. olarak da isimlendirilir. Doğal yayılış alanı; Libya, Fas, İspanya, Malta adaları ve İtalya’nın güneyidir.

Hem güneşi ve ışığı çok sever, hem de soğuğa mukavemeti yüksektir. Yavaş büyür, çok gövdeli çalı görünümündedir. Boyu takriben 3 metre olmakla beraber 6 metreyi bulabilir. Bu yüzden ‘cüce palmiye’ adıyla da bilinir.

Renkleri gümüşi, mavi ve yeşil arasında değişir. Çiçeklenme dönemi Mart-Nisan-Mayıs aylarıdır. Oval ya da yuvarlak, kırmızımsı kahve renginde meyveleri vardır.

3.    Kanarya Adaları Hurması (Phoenix canariensis Chabaud)

Herdem yeşil türlerden biridir. 5-7 metreye kadar uzayabilen yaprakları tüysü bir dokuya sahiptir. Bu palmiyelerin boyu 20 metreye varabilir. Kokusuz, sarımsı yeşil renkli çiçekleri vardır.

4.    Arap Hurması

Kuzey Afrika ve Batı Asya’da yayılım gösterir. Mat yeşil renkli, küme hâlinde yaprakları bulunur.

5.    Datça Hurması

Kumluca, Bodrum, Datça ve Yunanistan’ın Girit adasında görülen bu tür, genellikle 10 metreye kadar boylanır.

3-5 metre uzunluğundaki tüysü yaprakları mavimtrak yeşil renklidir.

6.    Telli Palmiye Ağacı

‘Çin yelpaze palmiyesi’ olarak da tanınan bu palmiye türü de herdem yeşildir. Silindirik gövdesi koyu kahverengi liflerle kaplıdır.

Sarı, küçük ve kokusuz çiçekleri mevcut olup, sonbahar mevsiminin başlangıcında meyve verir. Ancak bunlar yenilebilen türden değildir.

7.    Meksika Yelpaze Palmiyesi

Amerika’nın güney kıyılarında ve Meksika’da yaygındır. 20-23 metreye kadar uzayabilen bu palmiye türünün krem renkli, eriğe benzeyen, kokusuz meyveleri vardır. Bunlar yenmez.

8.    Sabal Palmiyesi

‘Lahana palmiyesi’ diye de adlandırılır. Yüksekliği 20 metreye ulaşabilir. Susuzluğa ve soğuğa dayanıklıdır. Deniz kenarlarında yetişir. Meyveleri yağ asidi bakımından zengindir.

9.    Ketinya Palmiyesi

Dekor olarak tercih edilir. Büyüme süreci oldukça uzundur.

Diğer Palmiye Çeşitleri

Bunların yanı sıra, palmiye türleri içerisinde şu ağaçlardan da söz etmek mümkündür:

  • Rhopalostylis Sapida
  • Caryota Urens
  • Howea Forsterıana Becc.-Kentia Palmiye Ağacı
  • Phoenix Canariensis
  • Cycas Palmiye Ağacı
  • Bodur (Chamaerops) Palmiye
  • Caryota Mitis
  • Yüzgeç Palmiye
  • Fenix Palmiyesi
  • Kraliçe (Arecastrum) Palmiye
  • Dağ Bambusu (Chamaedorea Willd)
  • Caryota Ochlandra
  • Areca Palmiye Ağacı

Siz de bulunduğu yere tropikal bir hava katan, estetik ve ilginç silüetiyle dikkatleri üzerine toplayan palmiye ağaçları ile yaşam alanlarınızı zenginleştirmek için bizi tercih edebilirsiniz.

Çeşitli palmiye türlerinin yetiştirilmesi ve peyzajda kullanımı üzerine uzmanlaşmış olan uzman ekibimiz, profesyonel hizmetleriyle her mekâna asaleti, zarafeti ve doğallığı hediye etmeye hazırdır.