Geniş Yapraklı Ağaçlar
Geniş yapraklı ağaçlar, adından da belli olduğu üzere yaprakları enlemesine büyük olan bitkilerdir. Bunlar Türkiye’de en çok Trakya bölgesinde ve Batı Karadeniz’de görülür.
Dünya genelinde ise geniş yapraklı ağaçlara en fazla Kongo Havzası’nda ve Amazon’da rastlanır. Yağmur ormanlarının bitki örtüsü bu ağaçlardan meydana gelir.
Bu ağaçlar çit ve gölge amaçlı tercih edilir. Peyzajlarda soliter olarak da kullanılmaları mümkündür. Mekân girişlerinde, parklarda ve bahçelerde sıklıkla kullanım alanı bulur. Sahil bölgelerinde kumulları engellemek için de bu ağaçlardan yararlanılır.
Çeşitli palmiye türlerinin , meyve ağaçlarının, ibreli ve iğne yapraklı ağaçların üretimini gerçekleştiren Avrasya Peyzaj, geniş yapraklı ağaç yetiştiriciliği ve kullanımında da profesyonel olarak faaliyet gösterir.
Geniş Yapraklı Ağaç Türleri
Ormanlık alanların önemli bir kısmını geniş yapraklı ağaçlar oluşturur. Bunların bazıları tek tek olarak yetişir.
En yaygın geniş yapraklı ağaç türleri şöyledir:
- Sığla ağacı
- Meşe
- Kızılağaç
- Kaymak ağacı
- Kestane
- Kayın
- Kavak
- Çınar
- Akçaağaç
- Akasya, Kıbrıs akasyası, ve gümüşi akasya
- Gürgen
- Dişbudak
- Ihlamur
- Huş
- Alçaağaç
- İzmir Mimozası
Geniş Yapraklı Ağaçların Özellikleri
- Kış aylarında yapraklarını dökerler.
- Genelde sert dokulu ve sık liflere sahiptirler.
- Endüstride mobilyacılık için veya odun olarak kullanımları yaygındır.
Bu ortak noktaların yanı sıra, geniş yapraklı ağaç özellikleri türlerine göre farklılık gösterir. Örneğin yukarıda listelediğimiz bazı bitkilerin özelliklerini şu şekilde sıralayabiliriz:
1. Kavak Ağacı
Morfolojik yönden söğüt ağacıyla benzerlik taşır. Kapalı tohumlu bir ağaçtır. Odunsu bitkiler içerisinde bulunan kavak ağacı son derece uzun boyludur.
2. Kayın Ağacı
Çift sarmalı dizilere sahiptir. Fagus olarak da bilinir. Çift çenekli yaprakları vardır.
3. Meşe Ağacı
Bu ağaç türü kayıngiller familyasındandır. Bilimsel adıyla ‘Fagaceae’ diye tanınır. Ne yazın, ne de kışın yapraklarını dökmez. 400 türü vardır. Anadolu topraklarında oldukça yaygındır.
4. Kızılağaç
Alnus cinsinden olarak bilinen bu ağaç Huşgiller familyasına mensuptur. Dişli yapraklarının boyutları 3-7 cm arasında değişir.
5. Akasya
Dikenli bir ağaç çeşididir. Baklagiller familyasına aittir. Avustralya kökenli Akasya ağacı formu ve çiçekleriyle son derece gösterişli bir bitkidir.
Gümüşi Akasya 30 metreye kadar boylanabilir. Mavimsi açık renkte, çift katlı bileşik yaprakları mevcuttur. Bunlar her dem yeşil görünümünü korur.