İnciraltı Cd. No:30/135330 Balçova/İzmir
0232 259 71 78 -Hergün * Sabah 08.00 - Akşam 19.00

Hayvansal Gübreler

Hayvansal Gübreler

Hayvansal gübreler bitkilerin ihtiyaç duyduğu besin maddeleri açısından zengin bir yapıya sahiptir. Avrasya Peyzaj bu konuda da üstün kalitesiyle hizmet verir. Fermantasyonu tamamlanmış keçi gübresi ve solucan gübresi gibi çeşitler geniş ürün yelpazemizde kendine yer bulur.

Hayvansal Gübrelerin Faydaları

  1. Toprağın verimlilik düzeyini yükseltmek için tarım sektöründe bu gübrelerden yararlanılır. Çünkü hayvansal gübre çeşitleri toprağı potasyum, fosfor, azot gibi en önemli besin maddeleri bakımından zenginleştirir.
  2. Bitkiler için gereken diğer mineraller de hayvansal gübrelerde bulunur. Vitamin ve hormon düzenleyici olarak görev yapan hayvansal gübreler, topraktaki mikroorganizmaların enerji ve karbon kaynağıdır.
  3. Toprağın yapısını bitkilerin gelişimine uygun bir hâle getiren hayvansal gübreler, mikroorganizma oranını dengeler.
  4. Ayrıca toprakta nem ve su tutma kapasitesini artırmak suretiyle kök gelişimini destekler, sulama maliyetlerini azaltır.
  5. Toprak geçirgenliğini artırır, havalanmasına yardımcı olur. Sıkışan toprağı şekillendirip yapısını iyileştirir.
  6. Toprakların daha kolay tava gelmesini sağlar, işlenmesini kolaylaştırır.
  7. Ticari (kimyasal) gübrelere kıyasla hem daha ekonomik hem daha kalitelidir.
  8. Toprak canlılarının gelişimini de hızlandırır.
  9. Ürünlerden alınan verimi artırır.
  10. Yüzey ve yeraltı sularının kirlenmesine yol açmaz.
  11. Çevre ve hava kirliliği meydana getirmez.
  12. Aşırı tuzluluk tehlikesine ve pH değişimine karşı toprağı korur.

Tabii ki hayvansal gübre kullanımı doğru yapılmazsa, toprağa aşırı miktarda gübre verilirse bu durum bitkilere zarar verir.

Toprakta tuz birikimine yol açar. Bu tuz, su ve toprak kalitesini düşürür. Ötrifikasyon oluşur, bu da ekolojik dengeyi bozar.

Hayvansal Gübre Çeşitleri

Bunlar ‘ahır gübresi’ olarak da bilinir. Türleri hayvanın cinsine, yaşına, yediği besin maddelerinin miktarına ve içeriğine göre değişir. Aynı zamanda yataklığın miktarı ve cinsi, ahırın durumu, saklama tekniği gibi faktörler de Hayvan gübresi çeşitleri hususunda farklı alternatifler ortaya çıkarır.

Yeşil gübre, organik gübre, solucan gübresi, keçi gübresi ve buna benzer ürünler hayvansal gübre türleri arasındadır.

Kış bakım gübresi ve buna benzer spesifik gereksinimlere de yanıt veren firmamız, peyzaj bitkilerinin bakımı için lâzım olan her türlü gübre ürününü temin edebileceğiniz yerdir.

Solucan Gübresi (Vermi Kompost)

Bu doğal gübreler suda çözünme özelliğine sahiptir. Bitkilerin daha hızlı ve sağlıklı büyümesine yardım eder. Hassas bitkilerde de kullanımı güvenlidir.

Bitkinin yanmasına sebep olmaz. Saksı bitkileri, bodur çalılar, sebze-meyve bitkileri, çiçekler, ağaçlar; kısaca her bitkide kullanıma uygundur.

Toprak için de çok faydalı bir gübre çeşidi olup toprağa nefes aldırır. Saksı yetiştiriciliğinde ve çiftçilikte kullanımı yaygındır.

Solucan Gübresi Nasıl Üretilir?

Toprak içinde yaşayan solucanlar, uygun şartlarda çeşitli atıklarla beslenir. Bunlar yaprak, dal, sebze-meyve kabuğu, evsel atık ve benzeri maddeler olabilir.

Solucanlar bunları sindirip vücudunda kompost hâline getirir. Böylelikle ayrışmış solucan gübresi oluşur.

Solucanlar yalnızca bitkisel ürünlerle beslenen canlılardır. Plastik, metal ve cam gibi organik olmayan şeyleri tüketemezler.

Bu canlılar, yedikleri gıdaları dışkılarken besin kaybına uğratmaz. Bu sayede organik solucan gübresi doğal bir şekilde meydana gelir.

Solucan gübresi üretimi sırasında aynı solucanları defalarca kullanmak mümkündür. Çünkü bu varlıklar sık sık göç etmezler. Üstelik gerekli koşullar altında kolaylıkla çoğalabilirler.

Solucan gübresinin bekletilmesi daha verimli olmasını sağlar. Bu nedenle üretimden sonra hemen kullanılmamalı, bir süre beklenmelidir.

Solucan Gübresi Özellikleri

  1. İçerdiği kalsiyum miktarı iyi bir topraktan 1,5 kat, potasyum oranı 7 kat ve azot miktarı 5 kat daha fazladır.
  2. Besin ömrü uzundur. Bitkilerin yıllar boyu aynı sağlıklı koşullarda büyümesine imkân tanır. Sık aralıklarla toprak değiştirme zahmetinden kurtarır.
  3. Solucanlar toprakta bulunan fosforu tüketir ve midesinde işler. Bu, bitki tarafından kullanılabilecek şekilde fosfora dönüştürüldüğü için zorlanmadan emilebilir.
  4. Solucan gübresinin yapısındaki solucanlar toprağın hava ve su almasına yardımcıdır. Böylece tohumların filizlenmesine destek olur, kök gelişimine ivme kazandırır.
  5. Solucan gübresindeki yararlı mikroorganizmalar diğer toprak çeşitlerinden 10-20 kat daha fazladır.
  6. Humus oranı yüksektir. Bitkiler için vitamin ve mineral deposudur.
  7. Çinko, sülfür, demir ve sodyum miktarı da fazladır.
  8. Çevreye atık bırakmaz. Toksik madde barındırmaz.
  9. Bitkileri yakmaz. Tohumlara ve bitkilere temas etmesi herhangi bir olumsuz etkiye neden olmaz.
  10. Topraktaki azot xoranını artırır, karbon miktarını düşürür. Bu özelliğiyle bitki gelişiminde büyük rol üstlenir.
  11. Tamamen organik ve doğaldır. Kötü kokuya sebebiyet vermez. Rahatsızlık duymadan kullanabilirsiniz.
  12. Havanın aşırı sıcak olduğu zamanlarda solucanlar bitkilerin köklerini sıcaktan izole ederek korur.
  13. Yabancı otların çıkmasına engel olur ve bahçenin daha temiz olmasını sağlar.
  14. 10 bin solucanın bir yıl içerisinde ürettiği gübre, 10 ton hayvan gübresine denktir.

Özel tesislerimizde titizlikle üretilen hayvansal gübreler fermantasyonu tamamlanmış olarak satışa sunulur. Oksijensiz (anaerobik) fermentasyona tâbî tutulan gübreler tamburlarda beslenir.

Böcek yumurtaları ve yabani ot tohumlarından arındırılan gübreler zengin içeriğiyle üreticilerin ve yetiştiricilerin memnuniyetini kazanır.

Tarım Bakanlığı’nın yönetmeliklerine uygun olarak faaliyet gösteren Avrasya Peyzaj, hayvansal gübre satışı alanında ilk tercihlerden biridir. Granül ve sıvı gübre ürünlerini de bünyesinde barındıran firmamız, bu konudaki tüm ihtiyaçların çözüm noktasıdır.