Ağaç Taşıma
Ağaç taşıma işlemi ‘transplantasyon’ olarak da adlandırılır. Bu hizmet kapsamında, yeri uyumsuz olan ağaçlar bulunduğu konumdan sökülerek farklı bir yere nakledilir.
Ayrıca ağaçların belli bir olgunluğa eriştikten sonra peyzaj düzenlemelerinde kullanılabilmeleri için taşınmasına ihtiyaç duyulur.
Böylece kısa zamanda yeşil alanların tesisi mümkün olurken, bu durum uzun yıllar bekleme ihtiyacını ortadan kaldırarak zamandan tasarruf ettirir.
Ağaç nakli sayesinde ağaçlar bilinçsizce kesilmekten korunur ve uygun ortamlarında yaşamsal faaliyetlerini sağlıklı olarak devam ettirme imkânına kavuşurlar.
Butik projeler, özel projeler ve büyük ölçekli projelerde başarılı sonuçlara imza atmış olan Avrasya Peyzaj, ağaç taşıma işlemini de profesyonel ekibi ve gelişmiş teknolojisiyle gerçekleştirir.
Teknik gerekliliklere uygun olarak yerine getirilen bu işlem ağaçlara hiçbir zarar vermez. Proje planlama aşamasından tasarım, uygulama ve teslim süreçlerine kadar her alanda üstün kalitesiyle öne çıkan Avrasya Peyzaj, ağaçlarının yerini değiştirmek isteyenlere modern çözümleriyle yardımcı olur.
Ağaç Taşıma Nasıl Yapılır?
Bu işlemden önce ağacın alınacağı ve taşınacağı yerin iklim şartları, coğrafi koşulları ve toprak özellikleri analiz edilir. Ağacın büyüklüğü, yaşı, türü belirlenir.
Fizibilite çalışmaları tamamlandıktan sonra taşıma sürecine geçilir. Bu aşamada, zayiatı minimuma indirmek, ağacın hasar görmesini engellemek amaçlanmalıdır.
Avrasya Peyzaj gerekli tahkikat sonucunda en iyi yönteme karar verir. Uygulamayı yasal prosedürleri dikkate alarak sorunsuz bir biçimde gerçekleştirir.
Bu sırada ağacın türüne ve çapına göre uygun bir ağaç taşıma makinesi kullanılır. Ağaç, nakil aracında taşımaya elverişli değilse (örneğin çok büyük boyutlu bir çam ağacıysa) bu durumda geleneksel yöntemler devreye girer.
Balyalama ve kasalama bunlardan bazılarıdır.
Ağaç Taşıma İşleminde Nelere Dikkat Edilmeli?
- Ağacın topraklı taşıyıcı kök çapını belirlemek ve araziye işaretlemek gerekir.
- Başka bir yere nakledilecek ağaç yapraklı ağaçlardan biri ise, taşıma öncesinde ağaca 1/3 oranında tepe budaması yapılmalıdır.
- Kazı işlemine toprak nemliyken başlanmalıdır. Belirlenmiş olan kök çapının çevresi açılmalı, bu esnada etrafa zarar vermemeye özen gösterilmelidir.
- Ayrıca etrafı çemberler ve jüt bezi ile balyalamak taşıma yaparken toprak kütlesinin dağılmasını engelleyecektir.
- Dikim çukurunun dibine organik gübreli, 30 santim kalınlığında toprak yerleştirilmelidir. Kök çapı ve toprak kütlesi arasında kalan boşluklar gübre ve toprakla doldurulmalıdır.
- Ağaçların daha iyi tutmasını sağlamak ve rüzgarda devrilmesini önlemek için en az 3 noktadan kazıklarla sarılması önerilir.
- Enfeksiyon veya hastalık riski bulunan yerlerde kök sisteminin ve dikim çukurunun ilaçlanması lâzımdır.
- Yüzeysel kök sistemine sahip olan ağaçların taşınması, kazık kök sistemi bulunan ağaçların taşınmasından daha kolaydır. Akçaağaç, ıhlamur, karaağaç, dişbudak, söğüt, kavak, bazı meşe türleri, servi ve mazı gibi pullu yapraklı koniferler ve palmiyeler bunlara örnektir.
- Kumlu topraklarda veya kayalık alanlarda yaşayan ağaçların başarıyla taşınabilmesi zordur. Çünkü bu tür zeminlerde kök balyası oluşturmak son derece güçtür.
- Ağaç yapraklarını döküyorsa taşıma için yapraksız olduğu bir zaman dilimi tercih edilmelidir. Her dem yeşil ağaçların taşınmasında ise ilkbahar veya Ekim-Kasım ayları nakil için uygun bir dönemdir.
- Taşıma işlemi havanın güneşsiz olduğu saatlerde yapılmalıdır. Bu, köklerin üzerinde bulunan faydalı mikroorganizmaları güneş radyasyonunun vereceği zarardan muhafaza eder.
- Palmiye cinslerinde taşıma uygulamasının Mayıs ayına denk getirilmesi tavsiye edilir.
Ağaç taşıma konusunda zengin meslekî bilgiye, deneyime ve modern ekipmanlara sahip olan Avrasya Peyzaj, bu husustaki tüm taleplere en iyi şekilde yanıt verir.